10 voordelen en nadelen van ZZP’er worden

Er zijn veel redenen te bedenken om ZZP-er te worden en hoewel eigen baas zijn veel vrijheid geeft, brengt het ook veel verantwoordelijkheid en risico’s met zich mee.

Wanneer je eenmaal aanvoelt dat het tijd is om je huidige baan op te zeggen en je een carrière als freelancer te ontvouwen is dat niet een beslissing je overhaast wilt nemen. Want voordat je jouw eigen bedrijf begint als ZZP-er, moet je wel bewust zijn van de voor- en nadelen van je beslissing. Dit soort beslissingen kunnen tenslotte je leven behoorlijk op zijn kop zetten, op een positieve of negatieve manier. Maar wij nemen je het werk uit handen. Hier zijn namelijk de top vijf voor- en nadelen van freelancen in plaats van een fulltime 9 tot 5 werknemer te zijn.

Voordelen ZZP

5 voordelen als ZZP-er

  1. Flexibele UrenHet eerste voordeel als ZZP-er is dat je kan werken wanneer je wilt. Je kunt je eigen uren kiezen. Als je tot de middag wilt uitslapen, dan kun je dat doen. Wanneer je een weekend vrij wilt nemen om de stad te verkennen, ga ervoor. Als ZZP-er kun je tijdens je meest productieve uren werken en deze uren hoeven niet binnen reguliere kantoortijden te vallen.

  2. Controle over Opdrachten en Klanten Wanneer je voor iemand anders werkt, heb je zelf niet de keuze met wie je wilt werken. Je kunt te maken krijgen met onprofessionele of onbeleefde klanten. Maar als ZZP-er kun je kiezen met wie je samenwerkt. Als je niet goed aansluit bij de persoonlijkheid van de klant of zijn of haar kijk op zaken of betalingen, dan kun je de opdracht doorschuiven naar een ander en hun het allerbeste toewensen. Zo simpel is het.

  3. Werken Waar Je maar Wil Of je nu de voorkeur geeft aan consistentie of juist wel eens wat anders wilt wat betreft je werkomgeving, je kunt werken waar je maar wil. Of je er nu voor kiest om in een lokale bar te gaan zitten werken of tijdens je vakantie, je bent niet langer gebonden aan een kantoor of zelfs je huis. Zoek een plek waar jij het beste kan werken. Je zou in het park kunnen gaan werken, in de bibliotheek of zelfs met je pyjama aan in de woonkamer.

  4. Jij Bent de Baas – Je hoeft niet langer alles te verantwoorden aan iedereen, behalve aan je klanten en jezelf. Er kijkt niemand over je schouder mee en er is niemand die alles wat je doet controleert. Je bent vrij te doen wat je wil en wanneer je dit wil. Het nemen van alle moeilijke beslissingen is zojuist je verantwoordelijkheid geworden; jij hebt alle controle.

  5. Jij Houdt Alle Winst – Je hoeft niet langer voor een vast tarief te werken, hoe groot de projecten ook zijn. Vanaf nu kun je alle winst van je grote en kleine projecten en klanten verdelen of houden. Dit geeft je de vrijheid om dat geld te gebruiken om jezelf te verbeteren en je bedrijf uit te breiden.
Nadelen ZZP

5 nadelen als ZZP-er

  1. Geen Vaste of Betrouwbare Werkverdeling – Wanneer je werkt als ZZP-er betekent dit helaas ook dat je inkomen en werkverdeling niet altijd stabiel en consistent zijn en in de meest gevallen kun je dit niet altijd laten afhangen van een regulier project, klant of winst. Terwijl je bij een traditionele baan precies weet wat je verdient.

  2. Onderscheid Maken tussen Werk en Privétijd – Wanneer je eigen baas bent en vanuit huis werkt, betekent dit ook dat het moeilijk kan zijn om onderscheid te maken tussen werktijd en je privéleven. Dit kan betekenen dat je lange dagen maakt en geen tijd vrijmaakt voor je eigen persoonlijke dingen.

  3. 3. Veel Rompslomp – Je moet nu zelf al je klanten en projecten vinden. Toen je een traditionele baan had, werden de projecten waarschijnlijk aan je overgedragen. Maar nu ben je de enige persoon die hiervoor verantwoordelijk is, wat je veel rompslomp op kan leveren en bovendien moet je van verschillende markten thuis zijn, inclusief marketing, adverteren en verkoop.

  4. Niet Betaald Krijgen – Als ZZP-er loop je het risico niet betaald te krijgen voor je werk. Dit gebeurt regelmatig in de wereld van de ZZP-er, waardoor je ook op het gebied van geld incasseren thuis moet zijn. Er zijn natuurlijk altijd manieren om jezelf te beschermen tegen niet betalende klanten, maar soms heb je niet door dat je risico loopt totdat het te laat is.

  5. Geen Werkgeversvoordelen – Zorgverzekeringen zijn duur. Afhankelijk van je huidige gezondheid is het misschien niet in jouw voordeel om te switchen naar een freelance levensstijl. Ook is het zo dat wanneer je jouw eigen bedrijf begint als ZZP-er, je niet langer uitbetaald wordt wanneer je ziek bent of betaalde vakantiedagen krijgt. Elke dag die je niet werkt is een dag die je niet betaald krijgt.

Conclusie

Werken als ZZP-er heeft evenveel voor- als nadelen. Je moet voor jezelf beslissen of je bereid bent om het risico te nemen dat hier bijna altijd aan verbonden is. Werken als ZZP-er betekent vrijheid op het gebied van werk, maar betekent ook instabiliteit en de kans op falen. Hier sta je natuurlijk niet altijd op te wachten in je carrière. Echter, wanneer je bereid bent om risico te nemen op het gebied van stabiliteit voor iets wat meer in lijn is met jouw doelen in je carrière dan dat je bij een traditionele baan kunt krijgen, dan heb je de mogelijkheid om een naam en reputatie op te bouwen en de doelen in je carrière te bereiken.

Reacties

Leave a Reply