Coworking Space, Koffiezaak, Bibliotheek – Wat past bij jou als flexwerker? 

Als een flexwerker heb je de vrijheid om overal te werken – maar dat betekent niet dat alle werkruimtes even geschikt zijn. In feite zijn er drie type flexplekken die echt geschikt zijn om buitenshuis werk gedaan te krijgen. Er zijn nogal wat opties voor een flexwerker die door een stad dwaalt met een laptop en een takenlijst. Je kunt een desk in een coworking-ruimte huren, een gezellige tafel vinden in een koffiezaak of je verstoppen in de rust van de plaatselijke bibliotheek. Maar welke van deze opties is het beste?

Deze drie type werkplekken hebben allemaal hun voor- en nadelen, dus laten we ze eens onder de loep nemen en misschien komt jij erachter welke het beste bij jouw past..

 

Coworking Spaces

Een optie is de co-working space. Dit zijn op lidmaatschap gebaseerde gemeenschappelijke kantoren waar externe freelancers, startups en andere professionals samenwerken in een gedeelde omgeving, al zijn er ook vaak losse kantoortjes. De trend van de coworking-space is internationaal en vooral in de grotere steden zal je genoeg keuze hebben. Vaak zijn deze ruimtes open en bevatten ze typische kantoorfaciliteit zoals printers, scanners, kopieerapparaten en meer.

Voor meer informatie over de coworking-movement, kan je het “Coworking Manifesto” opzoeken, dit is een online document me waardes als van inclusief samenwerking, leren, gemeenschap en duurzaamheid en is door meer dan 2000 cowrkings ondertekend. Coworking-Space zijn dus vaak meer dan alleen een werkplek, ze maken deel uit van een sociale beweging en het nieuwe werken.

 

Voordelen

 • De mogelijkheid om te netwerken met andere gelijkgestemde flexwerkers en ondernemers wat weer kan leiden tot mooie zakelijke samenwerkingen of nieuwe vrienden.
 • Veel flexwerkers vinden een coworking space fijn omdat er een gezonde zakelijke “buzz” hangt. Wanneer je anderen om je heen ziet werken aan spannende projecten, zul je meer gemotiveerd zijn.
 • Aangezien iedere flexwerker met zijn eigen project bezig is, is er vaak geen gevoel van concurrentie zoals een normaal kantoor. Ook hangt er geen sfeer of groepsdruk om erbij te horen.
 • Veel coworking-ruimtes worden geleverd met vergaderruimtes, wat handig kan zijn als je ooit een klant moet ontmoeten of als je een project met een team wilt doen.
 • Coworking-spaces zijn veel goedkoper dan het huren van een kantoor, maar ze bieden je nog steeds veel van dezelfde voordelen, waaronder kopieerapparaten, scanners, printers en vergaderzalen.
 • Soms heb je geen behoefte aan een langlopende huurovereenkomst, bij een cowroking kun je vaak per dag, week of maand betalen. Dit is handig voor flexwerkers die een flexibel schema hebben of niet precies weten hoe hun toekomst er uit ziet.

 

Nadelen

 • Het is gemakkelijk om afgeleid te raken door de sociale sfeer die hangt in een co-working space. Zeker wanneer je wat leuke contacten hebt opgedaan kan je soms meer bezig zijn met praten en brainstormen dan werkelijk werk verrichten.
 • Je moet betalen om de co-working space te gebruiken, dus als jouw budget klein is, kunt je mogelijk beter op een gratis plek zoals een bibliotheek zitten.
 • Wanneer je voor je werk veel moet telefoneren, is een open werkruimte wellicht niet zo geschikt omdat deze niet veel privacy biedt. Wel zijn er vaak belhokjes beschikbaar mar dit kost wel iets meer moeite dan een privé kantoor.
 • Hoewel sommige coworking-spaces dag en nacht open zijn, kunnen andere meer kantoortijden aanhouden waardoor je dus niet even ’s avonds laat kan werken wanneer je inspiratie hebt.

Koffiezaak

Een andere optie is om een ​​toffe lokale koffiezaak te vinden, een comfortabele tafel te kiezen en wat werk gedaan te krijgen. In de meeste koffiezaken kun je je laptop meenemen en een paar uur werken terwijl je tussendoortjes eet en je broodnodige cafeïne nuttigt. Je kunt misschien ook werken in bistro’s, cafe’s, bars, restaurants en andere plaatsen die eten en drinken serveren, maar meestal is de koffiezaak kwa setting het meest geschikt om je laptop mee te nemen en wat werk gedaan te krijgen , het is het meest sociaal aanvaardbaar.

Toch is het zo dat niet alle koffiezaken geschikt zijn om op afstand te werken. Sommigen hebben namelijk comfortabele stoelen met veel stopcontacten, terwijl anderen helemaal geen stopcontacten hebben. Sommige cafe’s bieden klanten slechts WiFi aan na het inloggen met Facebook. En in vele horeca zaken wordt het niet geapprecieerd om tijdens de lunchdrukte in je eentje en tafel te bezetten met slechts een kop koffie.

Maar wanneer je dan die perfecte koffiezaak vindt om in te werken, een met een rustige sfeer, onbeperkte wifi, handige stopcontacten en geduldig personeel, voelt het als een droom voor de gemiddelde flexwerker. De juiste plek waar je steeds weer wilt terugkomen.

 

Voordelen:

 • Het aangename omgevingsgeluid van een bruisend café bevordert volgens psychologen de productiviteit.
 • Makkelijk en snel een kopje koffie of thee tot je beschikking. Ondanks de nadelen van cafeïne bevordert het wel de scherpte van je brein. Je hoeft niet op te staan ​​en het zelf te maken, bestel het gewoon.
 • Het enkel aanwezig zijn in een creatieve en broeierige omgeving kan leiden tot meer creativiteit en productiviteit.
 • Er zijn veel koffiezaken en cafés te vinden in de stad en ook enkele in het gemiddelde dorp. Er zal dus altijd wat te vinden zijn in de buurt en de keuze is het grootst van alle categorieren.
 • Koffiezakens hebben, vooral in grote steden, vaak een hip interieur. Dit zorgt voor een stijlvolle en comfortabele werkplek.

 

Nadelen

 • De wifi in een koffiezaak is meestal prima maar zal nooit zo snel zijn als die in een bibliotheek of coworking space.
 • Een dag lang werken in koffiezaak is vaak niet helemaal sociaal aanvaard, wanneer het personeel al 10 keer bij langs geweest om je bestelling op te nemen is dat misschien het signaal om te vertrekken.
 • Je moet af en toe toch wat bestellen om je tijd daar te rechtvaardigen. Vaak nog steeds goedkoper dan een kantoor huren maar de afweging van wat juist is blijft moeilijk.
 • Opstaan ​​om naar het toilet te gaan is soms lastig. Je wilt niet het risico lopen dat je spullen worden gestolen maar tegelijk wil je ook niet dat je tafel wordt ingenomen. Mijn persoonlijke tip is om je laptop mee te nemen naar het toilet en je niet waardevolle spullen te laten liggen.
 • Je bent beperkt tot de openingstijden van de coffeeshop, het is daarom niet de beste optie als je het liefst ’s avonds werkt.

Bibliotheken

Wanneer flexwerkers een fijn plek zoeken om te werken, is er vaak een optie die velen niet overwegen – de lokale bibliotheek. Terwijl deze vaak perfect tafels met stopcontacten hebben om rustig werk te verzetten. Natuurlijk is de omgeving niet zo bruisend als in een cafe of Coworking Space maar je kan er wel inspiratie ophalen, heb je de planken vol met boeken bijvoorbeeld wel gezien, toch handig zo’n bibliotheek.

Er is in veel dorpen of steden wel een bibliotheek te vinden, zo zijn er in mijn geliefde Utrecht 5 bibliotheken te vinden. Een tip is om ook te kijken naar de plaatselijke hogeschool of universiteitsbibliotheek. Deze zijn meestal gewoon toegankelijk voor iedereen, heerst een rustige sfeer en zijn vaak langer open dan de openbare bibliotheken. Let wel op de tentamenweken dan zitten deze bibliotheken vaak overvol of zijn soms zelfs niet toegankelijk voor niet studenten. Wel is er soms een account nodig om op internet te kunnen maar geregeld kan dit ook door middel van een gastaccount.

 

Voordelen

 • Zijn eigenlijk altijd toegankelijk voor publiek echter is soms voor internet een account nodig.
 • In Nederlandse bibliotheken is vaak een stabiele en snelle wifiverbinding te vinden.
 • Vaak mooie inspirerende gebouwen die centraal gelegen zijn. Ook de inhoud van de boeken zet aan tot creativiteit.
 • Bibliotheken zijn meestal erg stil en vredig en bieden je een rustige omgeving waarin er gefocust gewerkt kan worden zonder al te veel afleiding.

 

Nadelen

 • Wanneer je honger krijgt, zal je op veel plekken je tafel moeten verlaten, aangezien er vaak geen eten gekocht kan worden of genuttigd mag worden. Toch staan enkele openbare bibliotheken dit wel toe, lees dus vooral de regels.
 • Er is niet altijd een mogelijkheid om ergens koffie te kopen.
 • Het is prefect om gefocust in stilte te werken maar minder geschikt wanneer je wilt samenwerken met anderen of af en toe wilt bellen.
 • De openingstijden kunnen soms beperkt zijn als zijn de universiteitsbibliotheken vaal langer open.

 

 

Dus, wat is nu uiteindelijk de meest ideale flexplek?

Alle drie de categorien hebben zo hun voor en nadelen. Degene die het best bij jou aan kan sluiten is afhankelijk van wat je persoonlijke voorkleuren zijn, wat voor soort werk je wilt doen (gefocust werk, samenwerkingswerk, telefoongesprekken, enz.) En de hoeveelheid tijd je nodig hebt om te werken. Zo is een koffiezaak de perfecte in een inspirerende plek snel wat uurtjes te werken maar zal dit vanwege de drukte niet de perfecte plek zijn om fulltime aan de slag te gaan. In principe bevat een goede coworking space alle aspecten als een bruisende omgeving, eten en drinken en een goede werkplek, echter moet je door de vaste kosten afwegen in hoeverre een flex of fulltime abonnement bij jouw past. Afhankelijk van hoeveel je moet bellen blijft een bibliotheek de perfecte plek om in je computer te duiken.

Ik raad aan om een al deze verschillende opties in een week te proberen, afhankelijk van wat die dag het beste voor je werkt. Zo hou je de variatie erin en ervaar je optimaal de vrijheid die een flexwerker heeft. Want voor een goed eindresultaat is de plek niet het belangrijkste, echter kan het zeker bijdragen. Bekijk eens de opties die langs zijn gekomen in dit artikel of vind via onze homepage een perfect flexplek bij jou in de buurt.

Reacties

Leave a Reply