Coworking Space: De Voordelen en Nadelen

Wanneer je meer gaat je voor jezelf begint of gewoon iets meer gaat flexwerken is het belangrijk dat je een fijne routine vindt heb ik onderzovonden. Zo heb ik nooit moeite gehad om me thuis te concentreren, maar miste ik wel een plek om naartoe te gaan. Ik miste een reden om me aan te kleden, ik miste mensen met wie ik kon sparren of zelfs enige vorm van menselijk contact.

En waar een koffiezaak of een bibliotheek veel van deze aftikt zocht ik een plek die niet te druk en te luid was maar tegelijk ook niet doodstil en lusteloos. Een plek met ongeveer dezelfde mensen elke dag, waar je niet elke keer met vreemden hoef te praten. Die beschrijving klinkt als een kantoor, en dat is het eigenlijk ook wel beetje. Het perfecte kantoor van de flexwerker is namelijk de coworking space.

Na enkele maanden werken in zelfs meerdere coworking spaces zal ik mijn bevindingen delen. Daarom zijn hier de voor- en nadelen van mijn ervaringen tot nu:

De voordelen van een Coworking space

Een kantoor maar dan zonder baas

Het beste deel van freelancer zijn is je eigen baas zijn. Ondanks het feit dat je nog steeds aan klanten moet verantwoorden, kan je in ieder geval kiezen welke klanten je neemt en het is aan jou om te beslissen wanneer iets genoeg is. Kortom, het beste deel van het freelancer-leven (en misschien het enige voordeel) is om de baas over je eigen tijd te zijn. Een werkplek die goed aansluit op dit ritme van eigen uren eigen voorwaarden is daarom belangrijk, en een coworking space is een fijne uitkomst. Zo zijn vaak tot later open en is er altijd wel iemand aanwezig.

Een reden om je te kleden

Thuis weken is vaak heel comfortabel maar soms iets te comfortabel. Het is al snel een makkelijke gedachte wanneer je vroeg aan de slag moet om het even met je pyjama te fixen of zelfs vanuit bed.

Toch kan het aantrekken van kleren een boost geven in productiviteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat het voltooien van kleine taken in de ochtend je productiviteit stimuleert. Tel daarbij op dat de juiste kleding aantrekken zelfvertrouwen doet toenemen en dat er duidelijk ritueel is wanneer je van je privé modus naar je werkmodus overgaat. Elke freelancer zal beamen dat de werk privé balans een van de moeilijkste zaken is als zelfstandige.

Communiceren met mensen

Het freelancerleven kan eenzaam worden en klantinteracties voldoen niet altijd als menselijk contact. Je ziet je vrienden misschien in het weekend, maar als je een beetje sociaal contact mist tijdens werkuren, iemand om mee te babbelen terwijl je koffiepauze hebt, kan een coworking space een goede oplossing zijn.

In een coworking space zal je ook veel gelijkgestemden vinden in denken maar ook in het type werk. Zo is er al snel inspiratie te halen uit de mensen om je heen, in wat ze zeggen, hoe ze zich kleden en vooral waar zij mee bezig zijn. Interacties in een coworking kunnen namelijk ook waardevolle netwerkmogelijkheden zijn. Je weet nooit wanneer de persoon die naast je werkt een klant heeft die precies het soort service nodig heeft wat jij toevallig aanbiedt.

Creëer een scheiding tussen werk en vrije tijd

Wanneer je uitsluitend vanuit huis werkt, kan het moeilijker zijn om te bepalen wanneer de werkdag voorbij is. Zo kan je vaak het gevoel hebben dat je meer zou moeten doen, dat de werkdag nog niet helemaal voorbij is en dat er nu nog niet ontspannen mag worden, ook al zit er al een 8 urige werkdag op.

Je aankleden is net dat ritueel wat je het ritme kan geven en een duidelijk brug is tussen vrije tijd en werk tijd. Maar ook het ritueel van reizen, andere mensen zien werken en achter een desk gaan zitten kan nog meer bijdragen. Wanneer je vooral werk op een bepaalde plek doet zal je brein na een tijd alles van die plek associëren met werk, de geur, de geluiden en de mensen. Zo ben je bij binnenkomst al snel in de werk stemming. Het verlaten van de werkplek en het thuiskomen geeft aan dat de werkdag voorbij is – en je kan alles achtergelaten op kantoor. Hou je huis vooral de plek waar je mag ontspannen en het cafe de plek voor fun!

De nadelen van een Coworking Space

Je moet betalen voor een plek om te werken

Als werknemer ben je uiteraard zelf niet verantwoordelijk voor een werkplek, de huur en andere vaste lasten zijn geen zorg en aan het eind van de maand krijg je je salaris uitbetaald. Echter wanneer je als zelfstandige of ander type flexwerken in een coworking space wilt plaatsnemen dan zal je hier toch wat geld voor opzij moeten leggen. Zeker in moeilijkere financiële tijden kan dat nog best lastig zijn. Het is de afweging tussen wat het je oplevert en wat het je kost. Een 200 euro in de maand kan best veel geld zijn voor de beginnende ondernemer, een kostenpost die je er dan misschien niet bij wilt hebben. Echter wanneer je kijkt naar de productiviteit of klanten die uit het netwerk voortkomen dan kan het een behoorlijk goede afweging zijn. Wees kritisch en zoek daarom waar voor je geld.

Mensen kunnen afleiden

Interactie met mensen kan geweldig zijn en voor veel flexwerkers geeft het een boost in de productiviteit, echter kan het ook soms als vervelend worden ervaren.  Zo kunnen mensen een gesprek aangaan wanneer je juist stilte nodig hebt, je onderbreken wanneer je je volledig concentreert of gewoon te veel storend lawaai maken. Echter wanneer je geregeld in dezelfde coworking space komt zal je al snel bekend raken met de mensen om je heen en hun gewoontes. Ook zal je na een tijd exact de fijnste werkplekken weten te vinden die voldoen aan jouw behoeftes. Zo kan je makkelijk switches van volledige concentratie in een dichte werkplek of stilteruimte naar een gezellige lunch in de kantine met anderen.

Het kantoor is niet van jou

Een coworking space is geen kantoor waar veel zaken al door de hogere hand zijn vastgelegd maar het is ook zeker niet je eigen huiskamer. Zo zal je rekening moeten houden met hoe hoog de verwarming aan staat, of er deuren openstaan en waar het lawaaierige koffiezetapparaat precies staat. En waar bij een kantoor mensen vaak hetzelfde doel hebben van samen productief werken, is dat bij flexwerkers onderling niet altijd even duidelijk. De omgeving kan je niet volledig beïnvloeden en daarom is aan te raden en coworking space eerst goed te ervaren voordat je besluit er langer te gaan werken. Geen enkele werksituatie is ooit perfect en er zullen altijd voor- en nadelen zijn. Er gaat namelijk niets boven het zelf uitproberen.

Reacties

Leave a Reply