Hoe te werken in een Café of Koffiezaak

Veel tips voor de freelancer die vaak buiten de deur werkt.

Of ik nu een schrijfsessie heb van enkele uren of gewoon door mijn e-mails aan het bijhouden ben, je kunt me meestal in een soort van koffiezaak vinden, zittend bij het raam.

Koffiezaken zijn de jaren steeds meer een fijne werkplek geworden voor ondernemers, freelancers, digital nomads en studenten. Waarom? Dat spreekt voor zich.

Supersnelle WiFi (als je geluk hebt), schone comfortabele plekken, een levendige werksfeer en het aroma van espressobonen zijn hele goede redenen.

En de huur is goedkoop! Om het aantal uur een kop koffie of thee en je kunt in dit kantoor, weg van huis blijven zolang je maar wilt.

Wat me echt drijft om urenlang in koffieshops te spenderen is de inspiratie en energie die ik er van krijg. Elk café, of het nu je lokale vintage espresso bar is of een bruisende Starbucks op de hoek, heeft zijn eigen persoonlijkheid waar inspiratie vanuit alle hoeken kan komen.

Maar voor mensen die zich urenlang in koffiezaken begeven is het belangrijk om goede café etiquette te bezitten. Vandaar dat je in dit artikel alles leest over de ervaringen om zo goed mogelijk in een koffiezaak te werken en tevens enkele tips voor productiviteit om het meeste uit je bezoek te halen.

 

The Sweet Spot

Eén van de eerste vragen die mensen stellen wanneer het gaat om lang in een koffiezaak werken is, hoeveel moet ik bestellen?

Het is een algemene vuistregel dat om de 2 uur één kopje koffie of ander drankje naar keuze,  genoeg is om op een eerlijke manier een zitplaats te behouden in een café. Langer dan 4 uur zonder wat te bestellen is het onderste uit de kan willen halen, wat vervelend kan zijn voor de werknemers en degenen die op een plekje wachten. Gelukkig kost het bij de meeste koffiezaken dus maar iets van 10 euro voor urenlang werkplezier en een fijne atmosfeer.

Wanneer je voor je gevoel wat weinig hebt besteed kan je ook kiezen voor een iets grotere fooi om toch met een goed gevoel weg te gaan.

 

Kom op Tijd

Eén van de weinige nadelen aan het werken vanuit koffieshops is dat ze snel druk kunnen worden. Wanneer er veel lawaai is, er teveel mensen zijn en je nauwelijks een plekje kan vinden om te zitten (laat staan één met een stopcontact) dan is het geen werkparadijs meer.

Hier is een eenvoudige oplossing voor. Kom vroeg! Wandel zo ongeveer een half uur na openingstijd binnen, zoek je perfecte zitplek uit met veel ruimte en stroom en geniet van je ochtendkopje terwijl je de lange wachtrij overslaat.

Behandel je plekje alsof je thuis bent.

Ruim op voordat je weg gaat.

Ja, het wordt uiteindelijk allemaal weggehaald en schoongemaakt, maar doe jezelf, het personeel en de toekomstige klanten een plezier door je tafel vrij te houden van verpakkingen en kruimels.

En als je drinken morst, ruim dat dan ook op.

 

Wees niet bang om met vreemden te praten!

Voor sommige mensen is werken vanuit een koffieshop een solo avontuur, met noise cancelling koptelefoons en al. Ondanks dat dit inderdaad optimaal is voor productiviteit, doet het niet veel voor je creatieve en sociale energie.

Tuurlijk, je loopt waarschijnlijk niet tegen je toekomstige soulmate aan bij de bijvultafel, maar snelle gesprekken en samenwerking met andere caféwerkers kan enorm bevredigend zijn en meer inspiratie en creativiteit aanwakkeren. Eenzaamheid is iets wat freelancers het vaakst aangeven als nadeel wanneer ze enkele jaren met collega’s hebben samengewerkt in een cafe. 

 

Conclusie

Koffieshops zijn geweldig. Voor degene die het stille saaie kantoor willen dumpen en op zoek zijn naar meer opwinding en sfeer, is het worden van een cafe flexwerker zeker geen slecht idee.

Sterker nog, alle creativiteit en energie die wordt aangewakkerd door simpelweg te werken in een bruisende omgeving, is meer dan genoeg om de huur van 1 a 2 euro per uur te rechtvaardigen.

Dus… behandel het personeel met respect, houd je plek schoon, wees vriendelijk naar de andere stamgasten en geniet van je thuis, weg van thuis.

Reacties

Leave a Reply