Waarom Werken Vanuit een Koffiezaak Je Productiever Maakt

Wanneer voel jij je happy op je werk?

Het heeft vast te maken met salaris, een fijne omgeving en geweldige collega’s  – Alle erg belangrijk en het beïnvloed je motivatie. Maar wat als het om productiviteit gaat op je werk? Voel jij je gelukkiger op je werk wanneer je productief blijft en taken op een snelle en vernieuwende manier uitvoert?

Een boost in productiviteit is niet gemakkelijk vol te houden. Ik weet zeker dat je dat gevoel kent na de lunch, dat je alles wilt doen behalve verder werken. Er wachten taken op je, maar het enige dat je kunt doen is zitten staren naar je computerscherm. Frustrerend, nietwaar? Het maakt je niet happy, aangezien je succesvol wilt zijn op je werk, gelukkig wilt zijn en gemotiveerd wilt blijven.

Een oplossing?

Wat ik zelf heb ondervonden is dat het motiverend kan werken om eens je laptop mee te nemen naar een koffiezaak. Het is bewezen dat dit je creativiteit en productiviteit verhoogt. Hoe? Lees vooral verder.

 

Het stimuleert creativiteit

Zelfs wanneer je in het allermooiste kantoor werkt, komen we af en toe in een sleur, wat de ergste vijand is van creativiteit. Door te werken vanuit een cafe of koffiezaak ben je in een andere omgeving, wat nieuwe impulsen met zich meebrengt en bovendien inspiratie aanmoedigt. Het draait allemaal om het gemiddelde geluidsniveau van ongeveer 70 decibel afkomstig van de omgevingsgeluiden je in koffiezaak vindt; dit beïnvloed productiviteit het meest, terwijl 50 decibel te stil is en 85 te luid om fijn te kunnen werken.

Daarnaast vervuld het verruilen van een kantoor voor een koffiezaak de behoefte van ons brein naar vernieuwing. Wanneer je nieuwe namelijk nieuwe impulsen krijgt, komt er dopamine vrij in het menselijk brein, wat we kennen als het gelukshormoon. Het inspireert om beter te werken wanneer je op zoek bent naar beloning. In koffiezaken zijn deze nieuwe stimuli een nieuwe omgeving, nieuwe geluiden en creatieve mensen die om je heen aan het werk zijn.

Al deze dingen zorgen ervoor dat je hersenen op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en creëren nieuwe gedachtes om taken te volbrengen. Waarom hebben zoveel creatieve mensen, inclusief J.K. Rowling, hun meesterwerken in koffiezaak geschreven hebben?

 

Het Leidt Minder Af

Laten we eerlijk zijn:

Gelukkig zijn op je werk heeft niets te maken met de constante onderbrekingen voor werk gerelateerde vragen en persoonlijke kletspraatjes. Op kantoor kunnen je collega’s je onbedoeld lastig vallen, wat je productiviteit uitschakelt. En denk je nu meteen aan de befaamde term “multi-tasken”: ten eerste heeft meerdere taken tegelijk uitvoeren niets te maken met gelukkig zijn op je werk en ten tweede verhoogt het je productiviteit niet. Multi-tasken is namelijk een mythe.

Want voor de goede orde, wist je dat je elke keer 25 minuten tijd verliest, wanneer je schakelt tussen twee taken? Eenmaal onderbroken, verlies je de focus op je werk en je hersenen hebben dan een half uur de tijd nodig om zich weer opnieuw te kunnen concentreren. Het resultaat hiervan is dat sommige taken mislukken, je deadlines mist, ideeën vergeet en uiteindelijk in de stress raakt.

En dit is precies de reden waarom je in koffiezaak minder snel afgeleid raakt dan in een stil kantoor. Hier heb je de mogelijk om jouw moment te kiezen om met de mensen om je heen te communiceren. Ook is het zo dat het geroezemoes om je heen je stimuleert om beter te werken: een publiek om je heen verbeterd je prestaties. Wanneer je om je heen gemotiveerde mensen ziet werken, ga je (onbewust) mee in de groep en word je productiever.

Het Helpt bij het zetten van een Doel

Je hebt maar één doel wanneer je met je laptop naar een koffieshop gaat, nietwaar? Je wilt veel werk verzetten. Naast het feit dat de nieuwe fysieke omgeving je creativiteit en productiviteit beïnvloed, beïnvloed deze ook je intentie om werk te verzetten. Dit gevoel van het hebben van een doel, wanneer je een koffiezaak binnenloopt, inspireert om meer taken te voltooien en meer dingen af te strepen van je to-do lijstje.

Lang verhaal kort, een goede intentie maakt het verschil.

Een ander voordeel van koffiezaak is netwerken. Je ziet en ontmoet nieuwe mensen met verfrissende ideeën inplaats van je vaste collega’s die je toch al goed kent. Ook zijn deze mensen vaak werkzaam in andere industrieën wat tot nieuwe ideeën en inspiratie kan leiden. Maar ook zakelijke bijeenkomsten in cafe kan hebben voordelen: de sfeer van zulke locaties bevorderd namelijk gesprekken. De lossere sfeer zorgt voor lossere gesprekken wat alleen maar kan bijdragen in het netwerken. 

Een Lang Verhaal Kort…

Ondanks alle voordelen van koffiezaken voor je productiviteit is het niet de bedoeling dat je jouw huidige werk gelijk afraffelt om maar meteen naar het eerste en beste café op zoek te gaan voor nieuwe motivatie en creatieve ideeën. Een koffiezaak zelf maakt je namelijke niet gelukkiger tijdens je werk. Je moet namelijk eerst weten hoe je daar moet werken:

Kies een café dat precies aan je eisen voldoet. De omgeving moet je stimuleren; het moet comfortabel zijn en uitnodigend voor flexwerkers. Hou je van planten ga dan ook voor een zaak die zo is ingericht maar vind je iets rust belangrijk ga dan vooral niet in drukke Starbucks in het stadscentrum zitten. Probeer daarom verschillende cafés en vind net degene die bij je past. Zorg er tevens voor dat je er meerdere kiest om later een sleur te voorkomen, zoals we bespraken in het begin van dit artikel. Ben je op zoek naar tofste flexplekken bij jouw in de buurt dan is AnyWork de beste plek om deze te ontdekken. Doorzoek meer dan 300 flexplekken in Nederland op onze site.

Het is niet nodig om alle werkdagen in een koffiezaak te spenderen. Het spreekt voor zich dat lang niet elk bedrijf hun werknemers zo laat werken; elke maand een aantal “remote wekren dagen” zou genoeg moeten zijn om positieve veranderingen in de motivatie en productiviteit te voelen.

Heb een duidelijk doel voor ogen voordat je naar een koffiezaak gaat en onthoud de etiquette. Zo haal je het meeste uit je bezoek. Koop iets, wees stil en deel een tafel met anderen. Klinkt vanzelfsprekend, maar vergeet ook niet je afval je op te ruimen.

Ontdek de beste flexplekken!

Op AnyWork.nl vind je namelijk meer dan 500 fijne werkplekken in Nederland beoordeeld door flexwerkers. Variërend van toffe cafe’s tot Coworking Spaces met allen stopcontacten, fijne zitplekken en een prettige werksfeer. Ontdek dus jouw nieuwe favoriete flexplek of voeg er zelf een toe!

Reacties

Leave a Reply