Wat is een Coworking Space en waarom zou je er een moet proberen?

Omdat Coworking steeds populairder wordt, stellen steeds meer mensen zichzelf de vraag: wat is een coworking space nu precies?

In dit uitgebreide artikel zullen we het hebben over de basisprincipes van een coworking space, hoe een goede te kiezen (waar je op moet letten en wat je moet vermijden) en tot slot zullen we enkele veelgestelde vragen bespreken.

Vraag jij je af of een coworking space iets voor jou is? Mogelijk wel maar misschien ook wel niet, laten we het uitzoeken.

 

Wat is een Coworking Space?

Over het algemeen is de definitie van coworking space een neutrale ruimte waar mensen zich verzamelen om onafhankelijk aan verschillende projecten te werken of in groepen aan hetzelfde project. Het is anders dan een kantoor, aangezien mensen in een coworking omgeving over het algemeen niet voor hetzelfde bedrijf werken.

Coworking ruimtes bieden dezelfde voorzieningen aan als die je in een normaal kantoor vindt, met vaak nog enkele extra voorzieningen. Een belangrijk onderscheid is de flexibiliteit, omdat je geen langetermijncontract hoeft te tekenen voor een coworking space maar dit vaak een abonnement of strippenkaart betreft.

Elke coworking plek heeft basisvoorzieningen zoals wifi, printers en meestal ook een vergaderzaal… en sommigen hebben zelfs gratis thee, koffie en snacks beschikbaar.

Wat enkele spaces ook hebben is startup services zoals coaching, workshops of een netwerk wat relevant kan zijn voor jouw bedrijf. Sommigen hebben 3D printers en andere technologie waar je normaal gesproken misschien niet altijd toegang tot hebt. Andere budgetbewuste coworking plekken zijn meer basic en bieden je niet veel meer dan een bureau en wifi.

Wikipedia: Coworking is de situatie waarin verschillende werknemers van verschillende bedrijven een kantoorruimte delen en zo kostenbesparing en gemak mogelijk maken dankzij het gebruik van gemeenschappelijke infrastructuur, zoals apparatuur, gereedschappen, een receptionist(e) en opslagservices.

 

De 5 Grootste Voordelen van Coworking

We zullen in dit artikel veel van deze voordelen van coworking ruimtes bespreken, maar hier is een overzicht van de belangrijkste redenen waarom mensen graag coworking ruimtes gebruiken.

  1. Motivatie: Er hangt gewoon een energie van productiviteit in de lucht als je in een kamer vol gedreven mensen bent. Het is bijna onmogelijk om in te dutten en je zult veel werk kunnen verrichten.
  2. Gemeenschap: Er is een gevoel van gemeenschap. Op plekken met stamgasten en bekende gezichten is het verbazingwekkend hoe het gevoel van gemeenschap je kan motiveren.
  3. Flexibiliteit: in plaats van een huurovereenkomst te sluiten voor de lange termijn, krijg je veel flexibelere deals bij coworking spaces. Het is geweldig voor startups met een klein budget en zelfs onafhankelijke freelancers kunnen er betaalbare opties vinden.
  4. Buiten de deur komen: Werken vanuit huis is geweldig, maar het is gemakkelijk om in een sleur te raken. Onder de mensen zijn is goed voor je geest, het houdt je scherp en is geweldig voor je creativiteit!
  5. Netwerken: Wanneer je zoveel mensen hebt die zoveel gemeen hebben is het slechts een kwestie van tijd tot je begint te netwerken en nieuwe kansen komen binnenstromen.

 

Wie gebruikt er coworking spaces?

Coworking spaces zijn vooral populair in de wereld van startups en freelancers. Wanneer je aan ‘startup’ denkt, heb je misschien een beeld in je hoofd van een over the top kantoorgebouw waar iedereen rondrijd op éénwielers en op enorme zitzakken zit, maar de meeste startups jagen er niet zoveel geld doorheen en moeten juist erg op hun budget letten.

Het hebben van een pay-as-you-go regeling voor kantoorruimtes kan startups daarom een fortuin besparen.

Niet alleen dat, maar een coworking space is ook een goede manier om andere entrepreneurs en freelancers te ontmoeten. Het is een geweldige plek om te netwerken.

Of je nu een digitale uitgever, een creatieve freelancer, een programmeur of meer een allesdoener bent, er is een zeer grote kans dat je in een coworking ruimte mensen zult ontmoeten die aan soortgelijke dingen werken als jij.

Daarnaast heb je wellicht de kans om met mensen te praten die je kunnen helpen met dingen waar je zelf minder goed in bent. Wanneer je zoveel mensen hebt in één ruimte, met zo’n diversiteit aan talenten, is het ongelofelijk wat je kunt bereiken. Zelfs als iedereen zijn eigen ding doet.

Natuurlijk is het niet zo dat iedereen zomaar met iedereen wat zit te praten over hun projecten, maar er zijn zeker momenten en plaatsen wanneer dit wel kan, bijvoorbeeld wanneer je een pauze neemt of op een event wat plaats vindt in de coworking space.

Maar de echte aantrekkingskracht is de echte focus en motivatie die je kan vinden in de beste coworking spaces. Er hangt echt een fijne energie in een ruimte vol gemotiveerde mensen die allemaal werken aan het bouwen van hun dromen.

Thuiswerken vs Coworking

De klassieke ‘kantoorcultuur’ kent voor- en nadelen. Veel online ondernemers gaan voor zichzelf aan de slag om juist aan deze cultuur te ontsnappen. Werken op afstand heeft allerlei mogelijkheden geopend als het gaat om het runnen van een bedrijf. Maar toch zijn er ondanks de voordelen ook bepaalde dingen die je misloopt.

Vanuit huis werken heeft ook talloze voordelen. Het is geweldig om op te kunnen staan wanneer je wilt, pauze te kunnen nemen wanneer je wilt of zelfs een broek te dragen wanneer je maar wilt…

Maar uiteindelijk is het ook makkelijk om focus te verliezen en afgeleid te raken. Er is iets aan het werken in een kantoor dat je gemotiveerd houd, gefocust houdt en je daarmee heel productief maakt.

Wanneer je een freelancer bent of iemand anders die z’n eigen schema bepaalt is het geweldig om geen baas te hebben die over je schouder meekijkt en je tijd bijhoudt, maar je moet je nog steeds aan jezelf kunnen verantwoorden.

Wanneer je met andere mensen werkt is er een zekere mate van verantwoording, zelfs als ze niets te maken hebben met je project, ze niet je collega’s zijn en je zelfs niet met hun praat. Mensen zien werken, doet werken.

 

Het Kiezen van een Coworking Space

Er zijn behoorlijk uiteenlopende coworking spaces, dus voordat je een selectie maakt, wil je zeker weten dat degene die je op het oog hebt, alles heeft wat je voor ogen hebt.

Zo zijn er open locaties perfect voor kort te werken, er zijn locaties die conference- en vergaderruimtes hebben, privékantoren die je voor korte termijn kunt huren en zo ongeveer alles er tussenin.

Als je een projector nodig hebt, een grote vergaderruimte of zelfs een bussiness consultant op locatie, je kunt plekken vinden die alles bieden wat je nodig hebt.

De meeste steden hebben minstens één of twee echte coworking spaces die je makkelijk hier op AnyWork kan vinden. AnyWork biedt namelijk een volledig overzicht van coworking spaces zodat jij als gebruiker exact kunt zien wat het beste bij jouw eisen past.

De Toekomst van Coworking

Mensen realiseren zich steeds vaker dat ze niet perse precies in het traditionele carrière pad hoeven te bewandelen, hierdoor zal er steeds meer een toename zijn van het aantal freelancers en entrepreneurs die de sprong zullen wagen.

Dit wordt vooral veroorzaakt door technologie, bewustzijn en kansen. Mensen die nu opgroeien en beginnen aan hun carrière weten niet beter, het wordt langzaam aan de nieuwe standaard.

Het is onwaarschijnlijk dat coworking spaces alle normalen kantoren zal gaan vervangen of dat iedereen op een dag freelancer zal worden.

Grote organisaties zullen altijd blijven bestaan en er zullen altijd nieuwe bedrijven worden opgericht, maar het zou kunnen dat deze minder de focus gaan leggen op centrale locaties en meer op het aanbieden van voordelen zoals werken op afstand.

In 2017 waren er alleen al in de Verenigde Staten bijvoorbeeld al 57,3 miljoen freelancers en in 2027 verwachten ze dat het merendeel van de Amerikaanse werknemers een soort van freelance werk doet, in een bepaalde mate, inclusief mensen die een bijbaantje hebben als freelancer en het dus parttime doen. Het wordt langzaam aan het nieuwe werken.

 

Zou Je Coworking Moeten Proberen?

Als je nieuwsgierig bent om een coworking space te proberen, is het beste advies dit gewoon te doen en te proberen. Met rondleidingen en dagkaarten kan je gewoon ervaren of iets voor jou is zonder dat je er meteen aan vast zit. Bekijk daarom eens de coworking spaces bij jou in de buurt op onze homepage en vraag een rondleiding aan via AnyWork.

Een coworking space is vrijblijven en je kan er zelf uithalen wat je wilt. Want of je nu opzoek bent naar een plek om gefocust je werk te doen zonder dat iemand je lastig valt of dat je juist wilt kletsen en benaderd wilt worden om nieuwe contacten op te doen, het kan allemaal.

Wanneer je het gevoel hebt alsof je stilstaat in je bedrijf, je startup, je app, je blog of wat dan ook… misschien is wat tijd besteden in een coworking space precies datgene wat je nodig hebt om weer op gang te komen.

Reacties

Leave a Reply